Din tilmelding gik ikke igennem, prøv igen eller kontakt os.
Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret på alle nyheder, tilbud og gode tips til organisering.

Sådan opbevarer du dine tørvarer bedst

Udgivet d. 22 juni 2023 af Malene Zebitz

I denne guide får du hjælp til hvordan du bedst opbevarer og organiserer dine tørvarer. Samtidig får du overblik over hvilke opbevaringsbøtter der kan rumme hvilken mængde.

Det er ikke lige meget hvordan du opbevarer dit mel, havregryn, kerner, nødder og andre tørvarer. Dit køkken indeholder nok en del tørvarer som en del af dit basislager. Det omfatter for de flestes vedkommende forskellige meltyper, gryn, korn, kerner, ris, morgenmadsprodukter, forskelligt pasta og lignende.

Mange er begyndt at hælde deres tørvarer i andre beholdere og det er der også god grund til. Erfaringer har nemlig vist at når du opbevarer dine tørvarer i de poser de kommer i, øger du chancen for at dine madvarer ender som kaos og bliver gemt og glemt og så er risikoen for skadedyr i din mad også meget højere end hvis du opbevarede dem i lukkede beholdere. Blandt andet er møl og sølvfisk kendte skadedyr i et køkken, og de kan ødelægge dine tørvarer og gøre dem uspiselige. Det skal lige nævnes at de ikke er sundhedsskadelige at indtage, men det er de færreste der gider tilsætte den form for proteinkilde til deres madlavning.  

3 gode råd til at undgå skadedyr i dine madvarer:

Møl trives rigtigt godt i tørre og stille områder, hvor de kan få lov til at lægge deres æg og formere sig. Derfor har de rigtig gode forhold i din melpose og andre af dine tørvarer. Sølvfisk vil rigtig gerne opholde sig i fugtige og mørke områder, og derfor har du måske også mødt dem på dit badeværelse. De trives desværre også rigtig godt i dine tørvarer, da de spiser stivelse og andre sukkerholdige fødevarer. Men der er råd for at undgå at din mad bliver inficeret af de små væsner.

1. Sørg for at holde dine skuffer og skabe rene og fri for krummer og andre madrester. De små væsner kan leve af meget små mængder mad og trives derfor fint i dine krummer. 

2. Luft godt ud og sørg for ventilation. Specielt sølvfisk vil rigtig gerne leve mørkt og fugtigt, så når du elleminerer den mulighed, gør du det også vanskeligere for dem at leve og formere sig. 

3. Vælg de rette beholdere til opbevaring af dine madvarer. Det er ikke ligegyldigt hvilke opbevaringsbøtter du bruger til din mad. Ikke alle beholdere slutter helt tæt og så er du lige vidt. Skadedyr behøver kun en lille sprække og det samme gør luft og fugt.

Hvilke opbevaringsbøtter skal jeg vælge?

Der findes et hav af forskellige opbevaringsbøtter og løsninger til opbevaring af dine madvarer. Det vigtigeste er at du finder nogen der lukker tæt og som udnytter pladsen og optimerer arbejdsgangen i dit køkken. Hvis du har brug for en opbevaringsløsning der kan rumme en hel pose havregryn, en hel pose mel eller en hel pose hørfrø, så er condibøtter et oplagt valg. Condibøtter eller plastbøtter (kært barn har mange navne) findes i mange forskellige størrelser og så kan de stables. De giver et godt overblik og egner sig godt til både dine skuffer og skabe, samtidig koster de heller ikke hele din opsparing.

Er du derimod mere til opbevaring i glas, så er disse opbevaringsglas fra franske 5five et godt bud. Den største kan, i modsætning til condibøtter, kan ikke rumme en hel pose havregryn eller mel, men til gengæld kan de stables og giver et suverænt overblik og æstetisk touch til dit køkken og vigtigst, de holder skadedyr langt væk.

Hvad med de madvarer der ikke kan være i bøtterne?

Uanset om du vælger den ene eller den anden løsning, så slipper du ikke for at have et lager til dine backstock varer. Inden du hører om hvorfor, så lad mig lige starte med at fortælle at backstock er det sted hvor de har dine ekstra madvarer. Det kan være krydderier, mel, gryn, nødder, kerner og kaffe og dit backstock lager kan blot være en skuffe, et skab eller en kasse et sted i dit køkken, dog husk at den kasse du opbevarer dine ekstra ting i skal lukke tæt. Grunden til at du har sådan et sted kan være at du har købt stort ind, har fundet et godt tilbud eller bare ikke har pladsen i dine opbevaringsbeholdere lige nu. 

MEN SÅ SKAL JEG OPBEVARE MINE TØRVARER TO STEDER?
Ja! Det kan lyde fjollet at skulle bruge pladsen til at have den samme madvarer to steder, men det giver mening på den lange bane:

1. Du undgår skadedyr
2. Du undgår madspild
3. Du undgår ikke at kende åbningsdatoen. 
4. Du har overblik og kan optimere din madlavning

Du skal tænke på det som en form for cyklus i dit køkken: Du hælder dine madvarer på beholdere og når beholderne er tomme, fylder du op fra dit backstock lager. Når dit backstock lager er tomt kan du købe nyt med god samvittighed, for du ved at det er det eneste sted dine madvarer kan ligge. På den måde undgår du at finde en pose brun farin bagest i dit skab, som både er for gammel og ubrugelig.

Skema over hvilke mængder der passer i hvilke condibøtter

Hvis du vælger at investere i condibøtter, så får du her et overblik over hvilke madvarer der passer i hvilken størrelse. Skemaet er udarbejdet i samarbejde med alle de skønne medlemmer fra facebook-gruppen: Organisering og oprydning og er derfor gennem testet i mange forskellige sammenhænge.

Etiketter hjælper med at holde overblik

Når du hælder dine madvarer i andre beholdere, så bliver det selvfølgelig ikke nemt at gennemskue om du har fat i flormelis eller kartoffelmel. Derfor er det vigtigt du får markeret dine opbevaringsbøtter eller glas med etiketter, så du sikre dig det rette indhold. Hvad med udløbsdatoen tænker du, den forsvinder jo når jeg smider den originale pose væk? Ligeså vigtigt det er at kende indholdet i din opbevaringsbeholder, ligeså vigtigt er det at kende udløbsdatoen og derfor findes der selvfølgelig også etiketter til at holde styr på holdbarhedsdatoen. Skriv datoen på etiketten og sæt den i bunden af din bøtte, nemt ikke?

 

Vil du have flere tip og tricks, så følg med på instagram eller i facebook-gruppen

Indkøbskurv
Scroll to Top