Organisering af fødevare i køleskabet bør ikke være helt tilfældigt. Det er vigtigt at du placerer dine madvarer korrekt i forhold til temperaturer og madens placering. Dette hjælper med at forlænge holdbarheden af dine fødevarer og sikre fødevaresikkerheden. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt om du opbevarer æg i køleskabsdøren eller på hylden.
Organisering i køleskabet har vundet vejen frem de sidste par år, flere og flere vil gerne have et godt overblik når de åbner lågen og det er med god grund! Et organiseret køleskab hjælper ikke kun på æstetikken, men det er også helt perfekt når du gerne vil undgå madspild. Der er mange måder at organisere køleskabet på, men der er alligevel nogle guidelines du bør gå efter.
Sådan organiserer du maden i dit køleskab
Temperaturzoner: Køleskabe har ofte forskellige temperaturzoner og det er vigtigt at placere maden korrekt. De øverste hylder er normalt varmere end de nederste hylder, så opbevar fødevarer som fersk kød og fisk, i bunden, hvor det er koldest. Mælkeprodukter og æg kan placeres i midten og glas med syltede grøntsager og frugter kan placeres øverst.
Råvarer adskilt fra færdige retter: Hold råvarer adskilt fra færdige retter for at forhindre krydssmitte. Placer råt kød i bakker eller beholdere for at forhindre lækager, der kan forurene andre fødevarer. Opbevar også råvarer som frugt og grøntsager adskilt fra råt kød. Condibøtter er perfekte til opbevaring af kød.
Lukkede beholdere til rester: Gem rester i lukkede beholdere eller plastikposer for at forhindre spredning af lugte og for at holde maden frisk længere. Placer resterne i den koldeste del af køleskabet, normalt på den nederste hylde.
Dørens rolle: Døren er den varmeste del af køleskabet, så den er ideel til opbevaring af fødevarer, der er mere resistente over for temperaturændringer, såsom saucer, smør og drikkevarer. Undgå at opbevare letfordærvelige fødevarer som mælk, selvom det er der de fleste opbevarer den.
Regelmæssig rengøring: Rengør dit køleskab regelmæssigt for at fjerne eventuelle spild eller overskydende fugt, der kan bidrage til bakterievækst. Dette hjælper med at opretholde en sund og hygiejnisk opbevaringsplads.
Brug af skuffe til frugt og grøntsager: De fleste køleskabe har en særlig skuffe til frugt og grøntsager. Denne skuffe er ofte designet til at opretholde en høj luftfugtighed, hvilket hjælper med at holde frugt og grøntsager friske længere. Placer frugter og grøntsager i denne skuffe for optimal opbevaring.
De rette beholdere og løsninger
Der findes et utal af opbevaringsløsninger og beholdere til dine fødevare. Du skal sikre dig at de beholdere du ønsker at anvende er fødevaregodkendt og kan tåle de rette temperaturer.
Men hvad er så en god opbevaringsløsning til dine fødevare? Et godt bud på en beholder der er lugt og lufttæt er condibøtter. Denne bøtte findes i mange forskellige størrelser og former og så er prisen meget fordelagtig, helt ned til kun 4,95 kr. pr. bøtte. Hvis du derimod ønsker at genanvende bøtter og glas du har liggende fra f.eks. marmelade, så er en god guideline at de fødevarer du putter i, skal have samme karakter som det der oprindeligt var i den. Altså du skal ikke begynde at putte råt kød ned i et marmeladeglas eller overveje at smide mel ned i en mælkekarton.
Organisering i køleskabet
Så med hvad og hvordan organiserer man så det der køleskab?
De bedste ting du kan investre i til organisering af dit køleskab må være et drejefad og en pålægskasse! Disse to redskaber er et godt sted at starte. Drejefadet, kan som navnet antyder, dreje 360 grader rundt. Det er perfekt til hylden i køleskabet med glas og dressinger. Du glemmer ikke noget inde bagved og du skal ikke flytte 5 glas for at få fat i det du skal bruge, smart ik’? En pålægskasse er også guld værd! Her samler du dit pålæg og når frokosten løber af stablen, så tager du blot hele kassen med over til bordet og udvalget er serveret.
Der findes mange ideer og løsninger til køleskabsorganisering og du finder hele udvalget og mere til, lige her.